069 917 079

Suhost nožnice in nekaj informacij, ki se jih moramo glede te teme zavedati

 • Razlog za suhost intimnega predela je lahko fizičnega ali psihičnega izvora.
 • Naravno uravnavanje vlažnosti je pogosto zelo povezano z nivoji hormona estrogena, ki se spreminja v različnih obdobjih življenja.
 • Zdravila in dodatki (še posebej kontracepcija in hormonske terapije!) imajo izjemno velik vpliv na samo vlažnost oziroma suhost.
 • Na vlažnost lahko vplivamo, zate se s suhostjo pri odnosih se ni potrebno sprijazniti.
 • Suhost intimnega predela je v Sloveniji in tudi v drugih razvitih državah zelo pogost pojav (redno jo izkusi 43% žensk).

Najpogostejši vzroki za suhost

Možnih vzrokov za suhost nožnice je več, v splošnem pa gre za hormonsko neravnovesje – poruši se ravnovesje med estrogenom in progesteroni. Posledica hormonskega ravnovesja je slabša prekrvavitev in počasnejše delovanje žlez, ki skrbijo za naravno in optimalno vlaženje.

Hormonsko neravnovesje povzroči suhost, srbečico in pogosto tudi pekoč občutek. Posledično pride do zaviranja razvoja dobrih bakterij in prekomerne razmnožitve slabih, kar lahko pripelje do nevarnih vnetij.

Dobra prekrvavitev telesa je pogoj za naravno vlaženje – v nasprotnemu primeru lahko pride do bolečin in drugih težav

Suhost oz.  težave z navlažitvijo nožnice pogosto negativno vplivajo na partnerski odnos ali privedejo do negotovosti pred sklepanjem romantičnih razmerij, sproščenostjo v odnosih in celo povzročijo strah pred ustvarjanjem družine. Poleg suhosti, srbečice in pekočega občutka, se zaradi bakterijskega neravnovesja pogosto pojavi tudi neprijeten vonj in izcedek.

Kdo suhost najpogosteje izkusi?

Kar 43 % žensk v razvitem svetu! S suhostjo se ne spopadajo le starejše ženske, temveč to nemalokrat doleti tudi mlajše (kar 17% vseh pred menopavzo).

Najpogosteje to neprijetnost izkusijo:

 • ženske v menopavzi,
 • po porodu,
 • po odstranitvi jajčnikov,
 • ob stresnih situacijah,
 • v času uživanja določenih zdravil (tudi kontracepcijskih),
 • po pogosti naporni telesni vadbi,
 • ob uporabi tamponov,
 • zelo vitke ženske,
 • in tudi ženske, ki se (pre)pogosto tuširajo.

Težave pri odnosih v psihični in fizični obliki

Če vam suhost nožnice pri intimnih odnosih povzroča težave, obstaja veliko možnih rešitev.

Morda niste dovolj vznemirjeni ali v pravem razpoloženju. 

Če ste, pa vas vseeno muči suhost, morda vaše telo potrebuje le nekoliko več časa, da se primerno pripravi – časa, ki mu ga morate zagotoviti.

Dobra prekrvavitev je pogoj za vlaženje med odnosom, saj v nasprotnem primeru lahko nastane veliko težav (bolečina, izcedki, neprijeten vonj in različna vnetja).

Posledice neprijetnih intimnih odnosov lahko zelo negativno vplivajo na partnerski odnos ali sklepanje romantičnih razmerij. Pojavi se nesproščenost in celo strah pred ustvarjanjem družine.

5 rešitev za težave s suhostjo pri ženskah

Če uporabljate zdravila ali tabletke za kontracepcijo o tem govorite z zdravnikom in/ali ginekologom. Vredno je poizkusiti z alternativami, ki telesu bolje odgovarjajo in ne povzročajo neželenih stranskih učinkov.

Če se vam zdi, da čutite pomanjkanje energije v svoje življenje dodajte več pozitivnih in sproščujočih aktivnosti. Morda se rešitev skriva prav v pogostejših sprehodih v naravi, meditaciji, itd.

Eksperimentirajte – vsako telo je drugačno.

Če trenutno ne jeste dovolj zdravo, poskusite v vaše obroke vključiti več sadja in zelenjave, omejite vnos predelane hrane in pijte več vode. Ne smemo pozabiti tudi na to, da telesu privoščimo več časa za spanje in počitek.

Če mislite, da vaš partner ne izpolnjuje pričakovanj, vam lahko odkrit pogovor pomaga rešiti težavo, če ste se le pripravljeni potruditi. Tega pogovora si morda želi tudi vaš partner, ki ne upa storiti prvega koraka!

Če se zdi vse odlično, pa vseeno ni vlažnosti, vaše telo najverjetneje ne zna pravilno ali dovolj hitro komunicirati s procesi, ki se dogajajo v njem. Nič hudega! Lahko pomaga že podaljšanje predigre. Še lažje pa bo, če uporabite primerno kremico za vlaženje.

Uporaba primernega sredstva za navlažitev

Standardne rešitve v vrednosti nekaj evrov, ki jih poznamo iz običajnih trgovinskih polic in celo trafik, vam bodo morda težje pomagali ali pa vam lahko rešijo težavo zelo površinsko. Gledano po sestavini so lubrikanti ponavadi le zgoščena voda, rešitev, ki jo potrebujete, pa mora biti bolj celostna in vam mora spodbujati aktivno delovanje telesa.

Kot takšna celostna rešitev je bila v Sloveniji razvita intimna kremica Feminosent.

Naloga kremice je naravna spodbuda, da telo aktivira lastno funkcijo vlaženja. Odnos tako postane zares sproščen, intenziven in prijeten za oba.

Suhost je danes zares neverjetno pogost pojav,  o kateremu se iz določenih razlogov govori bistveno premalo.

Prav iz tega razloga je bila v Sloveniji razvita intimna kremica za naravno vlaženje Feminosent, ki težavo rešuje na enostaven, naraven, a revolucionaren način!

Intimno kremico Feminosent se nanaša na klitoris – kremica ga stimulira, nožnica pa se tako naravno navlaži.

Kremica je brez vonja ter barve, ne pušča sledi in ni mastna.

Rezultat dolgoletnega razvoja

Cilj je bil razviti popolnoma varno in naravno rešitev BREZ stranskih učinkov, BREZ vpliva na hormonsko ravnovesje in BREZ vpliva na bakterijsko ravnovesje – in vam kljub temu ponuditi po cenovno dostopni ceni.

96 % uporabnic je poročalo o prijetnih občutkih zaradi nežnega vlaženja že ob prvi uporabi. Feminosent kremica deluje aktivno, kar pomeni, da je vlažnost veliko bolj intenzivna in traja dlje.

“Izjemno sem zadovoljna. Moj partner se namreč nikoli ne naveliča posteljnih igric, jaz pa sem mu prepogosto težko sledila, čeprav sem si tega želela.
Nič več! Zdaj se me mora že on kdaj pa kdaj otepati. =) “

 – Tanja G., 12. 2. 2020, Šempeter